pondělí 1. října 2012

Wakana, Queenstown + ještě něco navíc


Od západního pobřeží jsme s Aukym zamířili do hor do oblasti Queenstownu a Wanaky. Tyto dvě městečka jsou zaklíněná u jezer mezi horami a staly se pro většinu návštěvníků symbolem adrenalinových sportů na NZ. A aby ne. Vždyť právě komerční Bungy Jumping, Zorbing, jízda na ryskových člunech, to všechno se zrodilo tady. A když k tomu přičtete rafting, canoning, biking a nevím co všechno ještě, tak právě většina lidí sem jezdí kvůli těmto aktivitám. Ale okolní hory tu nabízejí i spoustu hezkých tůr a přírodních krás je tu taky hodně.
 

Wanaka jako město je opravdu o ničem, ale kousek za ní rozkládá národní park Mt. Aspiring nazvaný podle stejnojmené hory. Dostat se sem vyžaduje schopnosti řidiče rally a Auky se nachvilku stává vozidlem obouživelným, pač cestou je třeba projet asi 10 brodů. Ale daří se, a tak vyrážim do jednoho z nejhezčích údolích, které jsem kdy navštívil. Protéká tu ledovcová řeka, okolo Vás z hor stékají vodopády, sem tam se pasou ovce a v dálce Mt. Aspiring. Je to opravdu úžasný kopec, který láká tím si na něj vylést, ale bez vybavení a lezekého parťáka to nejde. I bez lezení výlet až na konec údolí rozhodně stál za to a tak následuje přesun do Queestownu.









Ten je ztělesněním komerce a město samotný je plný obchodů a restaurací, kam má člověk strach vejít, aby jim neušpinil koberec. Je tu taky spousta agentůr zprostředkovávající adrenalinové zážitky. No a já zavítal do té co dělá bungy!!! Ano, rozhodl jsem uvalit nehorázně moc peněz za 8,5 vteřiny 134 metrovýho volnýho pádu po hlavě dolů do údolí. Jedná se o největší bungy na jižní polokouli a asi o třetí největší bungy na světě. A je asi nejznámější, pač ho provozuje AJ Hacket, který jako prní v roce 1988 skočil na gumně po hlavě dolů, právě v tu v Queenstownu a tím položil základy tomuto šílenství.

A jak popsat samotný průběh? Našněrují Vás do sedáku, nějaký instrukce a pak jeden po druhým na odrazovou rampu. První co mi probleskne hlavou, když se podívám s odrazové plošinky dolů je " ... ku_va to je, ale vejška... " Pak Vám týpek 3x klepne na rameno, následuje zvláštní pocit při odrazu a už to sviští. Lepší asi vidět a tak jsem kromě fotek v galerii přidal i video. Tak můžete mrknout. No prostě mazec.




 

Jinak Queenstown leží u jezera Wakatipu a je obklopen parádní krajinou, která nabízí spousty treků. Chtěl jsem podniknout jeden vícedenní, ale měl jsem opět smůlu na počasí. Déšť rozvodnil řeky a asi bych si to ani moc neužil, leda že bych to šel v neoprenu. A tak přejíždíme na dva kratší výlety. Prvně k jezeru Sylvana, kam ani nedoju, pač z cesty se stala malá říčka a pak následuje výšlap k jednomu malému ledovci. Asi 4 hodinové plahočení v dešti do nehoráznýho kopce za to ale stálo, pač nahoře nachvilku vysvitlo sluníčko a byla vidět modrá obloha.
Tak taková byla Wanaka a Queenstown. A kam míříme teď? No přece do Fiordlandu a do světoznámé zátoky Milfordsound, co je prý jedna z nejhezčích na světě. Tak zase poreferuji, jestli nekacali. 

Foto z Wanaky, Queenstown a bungy opět na Picasu zde.

1 komentář:

  1. Ježííííííííííííš, Honzi, no RESPEKT"! Ufff, jen jak jsem koukala na video, tak se mi zastavilo srdce. Brrrr :-)

    OdpovědětVymazat