sobota 29. září 2012

Po západním pobřeží jížního ostrova

Západní pobřeží jížního ostrova má ve všech průvodcích přívlastek nespoutané, divoké, rozboužené a děštivé. No a o tom posledním jsem měl možnost se naplno přesvětčit doslova na vlastní kůži.
Po tom co jsme s Aukym vyrazili z Palačinkových skal směrem na jih, tak začalo pršet, přesněji řečeno lít jako z konve. A není se co divit. Nejvíce srážek na NZ spadne právě na západním pobřeží a to přes 5 metrů ročně. Všechny větry co vanou z Tasmanova moře se zachytí o Jižní Alpy a vyprží právě zde. Naopak na východním pobřeží nepší skoro vůbec.

Vůbec největší atrakcí západního pobřeží jsou ledovce Franz Josef a ledovec Fox. Ještě než dorazím na první jmenovaný, tak ještě navštěvuji malinkou vesnici Ross. Dneska je to jen pár domků, ale dřive to bylo jedno z největších měst na jižním ostrově, pač se tu našel kus zlata, který vážil přes 2 kila a tím odstartoval zlatou horečku na Novém Zélandu. Zlato se tu na západě teží pořád, ale daleko více tu najdete dolů na černé uhlí. Na ledovec Franz Josef dořážím v totálním dešti. Co se dá dělat, nasadit pláštěnku a hurá k čelu ledovce. Abych řekl pravdu, tak jsem čekal daleko víc, na to jak, o tom všude básní. Možná je to nahoře na ledovci hezčí, ale to si musíte zaplatit horského vůdce nebo vrtulník, jinak nemáte šanci se tam dostat. Sklamání nahrazuje hezké tábořiště přímo u moře, kde nikdo není. Na pláži se tu válí spousta kmenů stromů a pařezů co tu vyfluslo Tasmanovo moře a toto místo má takovou zvláštní atmosférů.





Ledovec Fox již navštěvuji za hezkoho počasí a to znamená, že s i se zástupem turistů. Ledovec Fox je menší, ale dle mě hezčí. Dostanete se blíž k jeho čelu a je tam vidět i více věcí, než jen hromada sněhu.
Po ledovcích následuje cesta kolem západního pobřeží a je opravdu se na co dívat. Navštěvuji mimo jiné i malinkou pláž Monro, kde mají hnízdit tučňáci, ale po tučňácích tu jsou jen stopy v písku. Ale i tak to stálo za tu námahu, pač pláž se zátokou je opravdu, jak z nějaké pohlednice. No a tím končí cesta západním pobřeží jížního ostrova a míříme do hor do Wanaky a Queenstownu, centra adrenalinových sportů na jižní polokouli.A více fotek je tradičně na Picasu.


1 komentář:

  1. Oni ve všech průvodcích a cestovkách píšou, že na ledovec můžeš jen s vůdcem ... resp. on je to takový průvodce - šoumen - kecy prdy a výkony žádné. A když si ho zaplatíš, tak se na vršku, kam Ti ještě pomalu cepínem vyhrabává schody, dozvíš, že tamtudy vede cesta k chatě, kam se dá po pár hodinách chůze dojít,...a že můžeš i bez průvodce, ale musíš mít vybavení, zkušenosti, je to nebezpečné, jsou tam ty trhliny ....mno, asi by tam ta chata nebyla... takže past na turisty! Ale koukám, že se nenecháš naivně polapit na ty jejich fígle :-)

    OdpovědětVymazat