středa 2. ledna 2013

Laos a Vietnam - Hanoi, zátoka Ha Long a Lan Ha

Po Vánocích v městečku Luang Prabant se přesouváme na mystickou planinu džánů u městečka Phonsavan. Jedná se zde o různě velké, z kamene vytesané džbány, které se tu volně povalují po krajině a nikdo do dnes neví k čemu sloužily. Jejich velikost se pohybuje od malých až po opravdové macky, vysoké třeba až 3 metry. Krajina kolem města Phonsavan je taky jiná, než jsem měl zatím možnost v Laosu vidět. Holé kopce a sposta kráterů dávají tušit, že se tu v minulosti dosti válčilo, protože těmito místy vedla za války ve Vietnamu Hočiminova stezka, kterou Američani mohutně bombardovali. I dnes není rádno chodit mimo cesty, pač v krajině je ještě hodně nevybuchlých bomb a min.
Poté následuje přesun do Vietnamu, který je po místních komunikacích nekonečný. Ranní přechod vietnamsko-laoské hranice byl taky celkem zážitek. Vietanamští celníci svým arogantním chováním a zchátralou celnicí v horách, rozhodně nedávají dobrou vizitku své zemi, při vstupu na jejich území. Nutno říci, že ani později se chování Vietnamců nijak výrazně nelepší. Po výstupu v Hanoi následuje další šok a to když se na nás okamžitě vrhají náhončí z jednotlivých hotelů, taxikáři, veksláci, ... a každý dosti agresevním způsobem nabízí svoje, jistě výhodné, služby. Odbýt je, je opravdu úmorné a to ještě netušíme, že nás budou otravovat zdřejmě po celou dobu cestování ve Vietnamu.

Pak již přijíždi Šudan s Kráťou a náš cestovatelský tým se rozrůstá. V Hanoji navštěvujeme asi největší atrakci a to Hočiminovo mauzoleum, kde strejda Ho (jak ho tu přezdívají) odpočívá v krabici ze skla a denně si ho prohlídnou tisícovky očí. Vietnam je komunistickou zemí a strejda Ho je jednoznačně největší vietnamskou superstár a tak ještě před návštěvou maouzolea musíme projít bezpečnostní prohlídkou, odevzdat foťáky a vystát, tak kilometrovou frontu a hlavně se chovat slušně.

  Za zmínku stojí taky příšerný hanoiský provoz, který se skoro vyrovná Bangkoku. Motorky jezdí ze všech směrů, na červenou, po chodníkách ... a přejít silnici je opravdu boj. A tak celkem rádi po zhlédnutí pár památek opouštíme Hanoi a jedeme do ve všech průvodcích oslavované zátoky Ha Long. Ale než se na lodi vydáváme oběhovat její krásu, tak oslavíme ještě Silvestra na pevnině.

Zátoku Ha Long tvoří asi 1600 ostrůvků, které se vynořují z moře a plavba mezi mini je opravdu moc pěkná. Protože je ostrůvků tolik, tak většina z nich není ani pojmenovaná. Mnohé ostrovy taky v sobě ukrývají jeskyně, které jsou svojí krápníkovou výzdobou překrásné. Stinnou stránkou zátoky Ha Long je příšerný množství turistů a tím i lodí, které tu brázdí místní vody. Proto se po dvou dnech na lodi rozhodujeme vystoupit na ostrově Cat Ba a odtud podnikáme další kratší plavbu do zátoky Lan Ha, která je sice menší, ale rozhodně krásnější a hlavně, nikdo tu není. Kromě spousty ostrůvků jsou tu i plovoucí rybářské vesnice na vodě a krabí farmy. Byl to opravdu zážitek, mrkněte na fotky.   






 

Žádné komentáře:

Okomentovat