úterý 8. ledna 2013

Vietnam - Ho Či Minovo Město a okolí

Po té co náš cestovatelský tým objevil kouzla zátok Ha Long a Lan Ha na severu Vietnamu, se poněkud se mrzlým úsměvem přesouváme letadlem do jižního Vietnamu, kde by snad mělo být tepleji. Ano, počasí nám na severu opravdu moc nepřálo, ale po výstupu na letišti v městě "Ho Či Minově Městě" (dříve Saigon) se situace výrazně lepší a to skoro o 15 stupňů. Sluníčko sice stále nesvítí, ale teplota se pohybuje kolem letních 28°C - což je super.

Ho Či Minovo Město je se svými 9 miliony obyvatel největším městem Vietnamu a to napovídá o mnohém. Je tu opět příšerný provoz, spousta turistů a vůbec, vše je v pohybu a město nikdy nespí. I přese všechny tyto věci na nás Hočimin působí mnohem lepším a přívětivějším dojmem než severovětnamský Hanoi. To asi tím, že se tu lidí na sebe mnohem více smějí, jsou více v pohodě a je tu čistěji.

Saigon a okolí toho co do počtu památek moc nenabízí, ale přece jen se tu něco najde. My zkoukli např. Palác znovusjednocení, což je nádherná budova v moderním slohu, kde byla oficiálně skončena válka ve Vietnmu. Hezký byl i chrám nefritového císaře, který se tísní mezi výškovými budovami v centru města. Za zmínku, taky určitě stojí návštěva výstavy fotografií z Vietnamské války, která je fakt hustá. Zde si člověk na plno uvědomí, že je rád, že žije kde, žije a že nemusí se s nikým mlátit. Pozůstatky války už tu naštěstí nejsou na první pohled moc dobře vidět a z pár věcí tu zbylo je nyní udělaná turistická atrakce. My navštívili podzemní komplex v Cu Chi, což je labyrint chodeb, který používali příslušníci Vietkongu za války. Dnes je tu přístupná pouze malá část, ale za války délky chodeb čítaly přes 250 km a žilo tu okolo 100.000 lidí. Rozhodně to není nic pro lidi trpící klaustrofóbií.

A jelikož je tu jsou 3/4 našeho cestovatelského týmu na zimní dovolené za teplem, tak je třeba si ještě užít vietnaské moře a koupání. Za tímto účelem jsme se přesunuli do města Vung Tau, kde místní letovisko využívají tisícovky vietnamců pro rekreaci. Teď je, ale vietnamská zima (slabých 28°C), prší a tak tu není ani noha, což je super.

Pro zkouknutí pár fotek z posledních dnů klikni sem.

Žádné komentáře:

Okomentovat