neděle 13. ledna 2013

Vietnam - delta Mekongu

Mekong je se svými více jak čtyřmi tisíci kilometry, třetí největší řekou Asie a do moře se vlévá v jižním Vietnamu. Ale než se tak stane, tak se mohutná řeka rozvětví do několika vedlejších ramen a tím vytvoří tzv. deltu Mekongu, která je plná velkých a malých ostrůvků se spoustou vodních kanálů. A právě sem se rozhodl náš cestovatelský tým podívat a prozkoumat místní krásy.
Mohlo by se zdát, že v tomto koutku země, kde je vody více než dosti se bude dařit jen rybářům, ale opak je pravdou. Delta Mekongu je jednou z nejvíce obydlených částí Vietnamu a místní rýžová políčka na otrůvcích vyprodukují nejvíce této obiloviny v celém vietnamu. Ale život se tu netočí jen kolem rýže. Lidé se tu naučili žít doslova na řece a tak spousta činností co normálně probíhá na souši se tu děje na vodě. Do práce se jezdí na loďkách, místo náklaďáku jezdí nákladní lodě a spoustu lidí se živí prací přímo na řece. Pro mě samotného, ale byl jednoznačně největším zážitkem plovoucí trh. Ano i prodej všeho možného se tu děje na vodě. Vypadá to asi tak, že každý, kdo má něco na prodej to naloží na svůj člun a vydá se zbožím velmi brzo ráno na místo trhu. Takto se na hladině potká několik desítek lodí, které mezi sebou proplovají a prodávají. A vy když potřebujete něco koupit, tak zamáváte a daná loďka k vaší loďce přijede, proběhne obchod a můžete plout dál. Prodává se hlavně ovoce a zelenina, ale i polívky, maso, pití ... . Je to mazec. My tuto atrakci absolvali na výletní turistické lodi, ale i tak to byl zážitek.

Ale plovoucí trhy nejsou zdaleka vše co jsme tu objevili. Navštívili jsme i výrobnu nudlí do polívky, fabriku na mletí rýže, výrobnu kokosových bonbónů, místního včelaře i krokodýlí farmu. Většinu věcí jsme projeli na loďkách což byl sám o sobě taky zážitek. Po absolvování všech možných atrakcí ještě probíhá rozlučkový večírek s Šudanem a Kráťou, kteří se vrací zpátky do Čech. Já s Jankou, ale jedeme dál proti produ Mekongu do Kambodže za dalším dobrodružstvím. Ale o tom zase příště. Pro fotky o tom, jak vypadá život na Mekongu klikni sem.



 

Žádné komentáře:

Okomentovat