úterý 25. prosince 2012

Laos - Vientiane, Vang Viang a Louang Phabang

Dopravovat se po Laosu po místních komunikací je někdy silnější zážitek, než bych si přál. Krom toho, že je tu vše do kopce po příšerně klikatých a úzkých silničkách, tak je to někdy i docela na dlouhou. To třeba když na hlavním silničním tahu (velikosti polňačky) do Vientiane uvízne kamión s nákladem a zcela ho zablokuje. To potom zprovoznění silnice co by normálně trvalo pár hodin, tak zabere neuvěřitelné 3 celé dny. Ale nakonec přece jen dorazím do hlavního města Laosu - Vientiane. Zde nabírám Janku a tak nyní cetujeme v týmu. O Vientiane se toho moc napsat nedá, pač tu skoro nic není. Za zmínku stojí snad jen Budhův park, což je prostor, kde je na jednom místě strašně moc soch z budhistcké a hinduisttické mytologie, co je postavil jeden šílený mnich. Parku dominuje obří socha ležícího Budhy a "něco" co vypadá, jako velká betonová dýně a dá se na to vylézt.

 Z Vientiane míříme do Vang Vieng. Je to malinkatý městečko v horách, které je obklopené úžasnými vápencovými stěnami, jež skrývají velké množství jeskyní. Do spousty z nich se dá vyrazit jen s baterkou a prolézt je na vlastní pěst. My prozkoumali jeskyni co skrývala sochu Budhy a mega velký pavouky a potom jeskyni s jezírkem ve kterém se dalo koupat. Rozhodně super zažitek plavat s čelovkou v podzemí.




Louang Phabang je určitě nejhezčí město Laosu a aby ne, když to bylo dříve bylo město královské. Je tu spousta chrámů, malebných domečků a mezi tím vším se proplétají křivolaké uličky. Kolem města taky protéka Mekong,a tak tu vodní hladinu brádí spousta tzv. dlouhoosasých lodí, což je moc hezký pohled. Louang Phabang je dokonce zapsán i na seznam světového kulturního dědictví UNESCO a asi oprávněně. Louang Phabang také naskýtá brzo ráno hezký pohled na tzv. obdarovávání mnichů. Když si přistanete, tak můžete vidět procesí mnichů, jak dostává při cestě do kláštera od modlících se věřících jídlo a to dávají do svých jídelních misek.



A co nás čeká dál? Cesta přes mystickou planinu džbánů v Phonsavan do vietnamského Hanoje, kde se potkáme s Dušanem a Kráťou. Doufám tedy. Ale o tom zase příště. Foto Picaso.

1 komentář:

  1. Zajímavý cestopis i zážitky.Fotky taky dobrý.ALE kdo je Janka?????Chceme míry, fotky a národnost!!!

    OdpovědětVymazat