sobota 19. ledna 2013

Kambodža

Kambodža je nejmenší zemí, kterou jsem během cesty po JV Asií navštívil. Je to totální placka a kam se podíváte, tam je nějaký pole s rýží, na kterým se pasou buvoli. A asi existují pouze dva důvody, proč sem jet. Prvním je hlavní město Kambodži Phonpenh a druhým je Siam Reap s chrámovým komplexem Angkor Wat. A obě věci stojí rozhodně za to. 
Phonpenh je rozlohou celkem malé město, ve kterém ovšem žije moc lidí - skoro milion. A první co Vás po příjezdu překvapí je přišerný množství vozítek typu tuk-tuk. Proč je jich tu tak moc? Protože tu není veřejná hromadná doprava, a tak milionovou populaci tu musí přepravovat právě tuktuky. Je toho hodně co v Phonphenu chybí a není se co divit. Toto město stejně jako celá Kambodža se ještě dnes pomalu vzpomatovává z brutálního komunistického režimu rudých Khmérů, kterým šéfoval nechvalně známý Pol Pot. A stopy útlaku jsou tu dodnes patrné a z některých nechvalně známých míst se staly památníky a atrakce pro turisty. My navštívili věznici S-21, která byla přestavěna z bývalé školy. Jen pro představu tu během 4 let fungování vězení bylo vězněno a mučeno více jak 20 tisíc lidí - oficiálně přežilo 7! Dalším místem, kde vás doslova mrazí jsou "vražedná pole" kousek za městem. Zde byly objevany masové hroby objetí režimu a dnes tu stojí památník obětem rudých Khmérů, vystavěný z lebek co se tu objevili v hromadných hrobech. A takovýchto míst je po celé Kambobži stovky. Ale naštěstí jsou to vše již hrůzy z minulostí a kambodžané se snaží zapomenout. Pořád se smějí, jsou přátelští a jejich malá země jde pomalu dopředu.
Siam Reap je nejnavštěvovanějším místem Kambodže a možná i celé JV Asie. Důvodem jsou starobylé chrámy kousek za městem, které byly kdysi dávno centrem největší starověké říše v JV Asii. Celému komplexu dominuje bájný Angkor Wat, který je ze všech chrámů nejznámější. A není se co divit. Při prolézání kamenným labyrintem mi nezbývá než suše poznamenat - mazec. Moc mi to, jako stavařovi, nejde do hlavy, jak mohli dávní stavitelé vybudovat něco takhle velkého a nádherného, natož v tak krátkém čase. Propracovanost detailů na jednotlivých kamených zdech je úžasná a velikost a množství chrámových věží je taky ohromující. Angkor Wat je, ale pouze jedním v mnoha chrámových komplexu, které se tu nachází. V džungli je ukryta, další asi desítka chrámů, které již sice nejsou tak obrovské, ale pro mě o to hezčí. Spoustou z nich prorůstají stromy, které dávaí místu tajemnou atmosféru a bloudit zde v sutinách se dá opravdu dlouho. My tu strávili celkem 3 dny na kole, ale nadšenec by tu vydržel i týden.

Pro fotky z Kambodže jdi na Picaso. 

     

2 komentáře:

  1. Honzíku cestovatelskej, moc děkujeme za skvěle vedenej canc a přejeme šťastnou cestu dom!

    OdpovědětVymazat
  2. Honzo, tak ti to rychle uteklo a brzy se těšíme v Erice na setkání. A jsem zvědav, jak z fotek vybereš "Top Ten Honzíkova cesta".
    Šťastný návrat!

    OdpovědětVymazat