neděle 12. února 2012

Aucklanské výletování

Jsem tu již nějaký čas a o víkendu samozdřejmě nezahálím a snažím se poznávat místní okolí. A jak to tak bývá, tak každé místo má své specifika a Auckland není vyjímkou. Tohle je malý report o tom, jak to chodí v Aucklandu s MHD a co se tu dá ještě vidět.

Někam se tu dostat, když nemáte auto, může být docela problém. Jste odkázáni buď na stop nebo autobus. Na stopování v Aucklandu ještě teda nemám. Je tu milon různých silnic, takže když chcete jet na nějaké konkrétní místo musíte vědět kam si stoupnout. To já ošem nevím a tak jsem odkázán na místní busy. Cestovat tu busem může být adrenalin sám o sobě, pač někdy nevíte, kde skončíte. Na hodně zastávkách na předměstí totiž nejsou jízní řády a nejsou tam ani čísla autobusů - je tam jenom lavička. Takže když stojíte na zastávce a zrovna náhodou nějaký ten bus přijede, tak ani nevíte, kam a přes co jede. Když se zeptáte řidiče kam jede, tak vám sice odpoví, ale je vám to celkem k ničemu, pač beztak nevíte, kde to je. Zbývá tedy jen nastoupit a sledovat po cestě na mapě jestli bus jede alespoň na správnou světovou stranu.
Pokud máte štěstí a na zastávce jízdní řád je, tak jsou tam pro změnu vypsaný jenom hlavní větší zastávky a ty malý ne. V místním labyryntu silnic autobus může z místa A do místa B jet asi tak 20 cestama, takže opět nevíte kudy ten bus jede. Opět dochází na návání mapou, posunky rukou. A když to dobře dopadne, podaří se vám vystoupit na správné (opět neoznačené) zastávce.

Shakespear Regional Park
No a já takhle jednou vystoupil v Army Bay, což je asi 20 kilometrů severně od Aucklandu. Moje kroky míří do místního přírodního parku, kde má být původní místní les a s ptačí rezervací. Hned při vstupu do rezervace narazíte na kartáč na boty a vodu. V duchu si říkám, že to snad nemyslí vážně, že si mám při vstupu do lesa očistit boty. Myslí to vážně. Skupinka přede mnou si boty opravdu umývá - asi to tu tak opravdu chodí. Každopádně si o tom myslím si o tom své. Ptačí rezervace je zde vlastně původní vegetace, kam se slítávají vzácní ptáci z celého okolí, pač tu mají klid. Dokonce jsem i nějaké ty vzácné opeřence viděl, takže úspěch. Lesem projdete asi tak za půl hodiny - moc jim tu toho nezbylo, a pak už následují jenom planiny, na kterých se pasou ovce a je odtud hezký výhled do okolí.

Devonport
Když se začal Auckland někdy kolem roku 1840 osídlovat, tak se začalo v přístavu a v Devonportu. Tím pádem je Devonport nejstarší koloniálně osídlenou části ostrova. K vidění tu je kromě starých dřevených domů i Victoria Street, což je ulička, která si jakž takž zachovala původní ráz. Krom "starý" domů (domy mají slabý 200 let) je tu ještě kopeček Mont Victoria (Maurski Takarunga) což je vyhaslá sopka. On se vlastně celý Auckland se rozkládá na sopečných kráterech, kterých je celkem 48. Z vršku Mt. Viktoria je nádherný výhled na přístav a na Sky Tower a pak tu je ještě bývalé dělostřelecké stanoviště z roku 1899. Další zajimavostí Devonportu je ještě kopeček North Head, který je protkán sítí chodeb a bunkrů s děly. Celý komplex se začel budovat už koncem 19. století, jako obrana proti ruskému útoku, který ale nikdy nepřišel. Celý komplex byl ještě rozšířen za 1. a 2. světové války. 

Cornwall park a Mont Eden
Jestli něco stojí v Aucklandu za pozornost kromě Sky Toweru, tak to jsou právě tyto dvě věci. Cornwall park je jedním z největších parků v Aucklandu a je  něm velké množství starých a opravdu hodně velkých stromů. Je tu taky domeček, kde je k vidění původní zařízení domu z Viktoriánské doby. No a nad parkem na vrcholku který se jmenuje Maungakiekie (183 m.n.m.) stojí přes 30 metrů vysoký obelisk věnovaný Maorum - původní obyvatelům ostrova. Není tomu náhodou, pač právě v těchto místech byla jedna z největších Maorských vesnic. No a krom obelisku se tu všude pasou ovce, což je v skoro v samém centru Aucklandu celkem normální věc. Zkuste si představit ovce v parku na Špilberku nebo na Nových sadech. Je to dost podobný.
Mont Eden (maorsky Maungawhau) je zase vyhaslá sopka, která je ovšem nejvyšší. Má 196 m.n.m a tímto jsem dosáhl zatím svého nejvyššího bodu na NZ. Pokud neprší (což se stalo mě), tak je odsud super výhled na Auckland, ale i když je hnusně, můžete nakouknout do zhruba cca 50 hlubokého kráteru sopky.               

Pro lepší představu Vás odkážu na opět na galerií fotek. Honza

1 komentář:

  1. Hauk Honzo. Tak jsem si sólo prošel obě první vycházky. Cornwall park a Mont Eden nechávám napozdějc, bo mě hlavně Shakespear Park vandr přes Street View docela slušně provětral karpální tunel. Tož to je tam pěkné, na tom Zélandě. Ale nějaké zelené to tam dvakrát není, samé sušák. Ale těžká pohoda... drž sa.

    OdpovědětVymazat